15 Mayıs 2014 Perşembe

BAŞLICA MÜZE VE CAMİLER

A.Müzeler:

1.Bandırma Vapuru: Mustafa Kemal Paşa 9. Ordu Genel Müfettişi vazifesiyle 18 silah arkadaşıyla İstanbul'dan Samsun'a Bandırma Vapuru ile gitmiştir. 1999’da Samsun Doğupark’da vapurun birebir replikasının inşası projesi başlatmış, 2001’de inşası tamamlanan vapur 18 Mayıs 2003 tarihinde müze olarak hizmete açılmıştır.

Resim 1: Bandırma Vapuru'ndan bir görünüm


Müze tefriş ve yatak odası, sergi salonu, kaptan köşkü, kaptan kamarası ve mutfak olmak üzere altı bölümden oluşmaktadır. Tefriş salonunda Atatürk de olmak üzere 5 balmumu heykeli, telefon, yangın tüpü, ölçüm saati gibi eşyalar yer almaktadır. Yatak odasında Atatürk’e ait orijinal bir radyo vardır.

2.Atatürk Müzesi: Samsun Eski Fuar alanı içinde 19 Mayıs Galerisi olarak inşa edilmiş bulunan
Resim 2: Atatürk Müzesi'nden bir oda
Atatürk Müzesi, 1 Temmuz 1968'de ziyarete açılmıştır. Tamamen taş ve renkli mermerlerle inşa edilen müze binası anıtsal ve etkili bir görünüme sahiptir. Ön cephesindeki basamaklar ve bir friz halinde Kurtuluş Savaşı'nı temsil eden kabartmalar binaya hareket kazandırmaktadır. Müzede Atatürk'e ait 114 eser teşhir edilmektedir.


Resim 3: Arkeoloji Müzesinin taban mozaği

3.Arkeoloji ve Etnografya Müzesi: Atatürk Müzesinin yanındadır. 1981 yılından itibaren faaliyet gösteren müzede, Samsun ve çevresinde yapılmış olan arkeolojik kazılardan çıkan eserler sergilenmektedir. Bu eserler kalkolitik eski tunç çağı, Hitit, Helenistik, Roma, Bizans, Osmanlı dönemlerine ait eserdir.




4.Amisos Hazinesi: altın ziynet eşyaları (ölü hediyeleri) çanak-çömlek, cam ve mermerden yapılmış eserlerin incelemesinden, erkek mezarının Pontus Krallığının yöneticilerinden (kral, komutan, prens gibi) birine, bayan mezarlarından birinin bu kişinin (kralın) eşine (kraliçeye) diğerinin de kızana ait olabileceğini düşünmekteyiz.
Resim 4: Amisos Hazinesi

5.Gazi Müzesi: Burası iki katlı taş bir bina idi. 1902 yılında Abacıoğlu adında zengin birisi tarafından
Resim 5: Gazi Müzesi'nin dış görünümü
otel olarak yaptırılmıştı. Atatürk'ün Samsuna geleceğini duyulur duyulmaz, o günlerde kapalı olan otel, Mutasarrıfın emriyle açtırılmış, Askeri hastaneden karyola ve sandalyeler taşınarak döşenmişti. Atatürk, bir hafta süre ile bu binada kalmış, Anadolu'da başlattığı Milli Mücadeleyi ilkin bu binada açmıştı.

Resim 6: Havza Atatürk Evinin genel görünümü




6.Havza Atatürk Evi: 1900'ün ilk yıllarında yapıldığı zannedilen 3 katlı bir binadır. Mesudiye Oteli adıyla hizmet vermekte iken M. Kemal Paşa'nın 25 mayıs 1919 tarihinde Havza'ya gelişiyle zamanın kaymakamı Fahri Bey tarafından kendisinin ikametine tahsis edilmiştir.




7.Samsun Milli Mücadele Parkı ve Açık Hava Müzesi: 35.000 Metre kare alana kurulmuş olan Milli Mücadele Parkı ve Açık Hava Müzesi bünyesinde; Çanakkale savaşı ve düşmanın İzmir` den denize dökülüşünü temsil eden Türkiye` nin en uzun seramik rölyefleri, Samsun ve çevre ilçelerinden, İstiklal savaşında kaybettiğimiz 1200 şehidimizin yer aldığı şehitler yazıtı, Milli mücadeleyi anlatan 10 adet bronz rölyef ve Yedi figürlü Milli kurtuluş anıtı da alanımız içerisinde yer almaktadır.
Resim 7: Milli Mücadele Parkı ve Açık Hava Müzesi'nden bir kare


B.Camiler: 

Resim 1: Büyük (Merkez) Camisinin avlusu

1.Büyük Cami (Merkez): Samsun il merkezinde Fuar alanının karşısında bulunan cami, ilin en büyük camisidir. Batumlu Hacı Ali Efendi tarafından 1884’de yaptırılmıştır. Sultan Abdülaziz’in annesi Pertevniyal Valde Sultan tarafından onarılmış, bu yüzden de halk arasında Valde Camisi olarak tanınmıştır.


Resim 2: Emir Veliyüddin Cami



2.Emir El-Hac Veliyüddin Bin Berekât-Şah Camisi (Havza): Selçuklu Sultanı II.İzzeddin Keykavus döneminde Selçuklu Emiri El Hac Veliyüdin bin Berekat Şah 1249 yılında yaptırmıştır.





Resim 3: Abdülgani Cami
3.Abdülgani (Namazgâh) (KMP) Camisi(Vezirköprü): Köprülü Mehmet Paşa 
17. yüzyılda yaptırmıştır. Cami 1906 depreminde bütünüyle yıkılmış, yalnızca mihrap ve minberi günümüze gelebilmiştir. Daha sonra 1997 yılında Vezirköprü Belediyesi’nin yardımları ile bugünkü cami yapılmıştır.


4.Taşkale (Kale Camisi) Camisi (Vezirköprü): Samsun Vezirköprü ilçesi, Mehmet Paşa Mahallesi’nde bulunan bu camiyi yanındaki hamam ile birlikte Köprülü Mehmet Paşa’nın eşi Ayşe Sultan 1659 yılında yaptırmıştır.


Resim 4: Taşkale Camisinin giriş kapısı





5.Kale Camisi (Merkez): il merkezinde Kuyumcular Çarşısında bulunan Kale Camisi, İlhanlı Valisi Emir Timurtaş Paşa’nın adına 1314 yılında yaptırılmıştır. Cami değişik zamanlarda onarılmış ve kısmen özelliğini yitirmiştir.

Resim 5: Yalı Camisinden bir kare





6.Yalı Camisi (Merkez): Samsun il merkezinde Buğday Pazarında, Saathane Meydanı’nda bulunan bu camiyi Sadık Bin Abdullah 1894 yılında yaptırmıştır. Cami aynı zamanda Hoca Hayrettin Camisi ismi ile de tanınmıştır.


Resim 6: Pazar Cami





7.Pazar Camii: Terme Fenk mahallesi, Hamam sokaktadır. Geç dönem Osmanlı yapısıdır. 20. yy. başlarında esaslı bir onarım görmüş, iç mekan genişletilmiş, minaresi yenilenmiştir.




Resim 7: Mather Dolarosa Kilisesi

8.Mather Dolarosa Kilisesi: Ulugazi Mahallesinde yer almaktadır. 1846 yılında yapılan bina, 1885
yılında kilise olarak kullanılmaya başlanmıştır. İbadete ve ziyarete açıktır.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder