15 Mayıs 2014 Perşembe

SAMSUN'UN DOĞAL GÜZELLİKLERİ VE ÖRENLERİ

Doğal Güzellikler:

Resim 1: Ladik Kayak Merkezinden bir görünüm
1.Ladik Akdağ Kayak Merkezi: Ladik merkeze 7 km mesafede bulunan Akdağ Kış Sporları ve Kayak Merkezi, uzun pist alanlarına sahip olup doğal çimle kaplı alanda, yaz aylarında da çim kayağı yapılabilme alternatifi sunabilmektedir. Dört mevsim hayatınıza keyif ve anlam katacak bir mekandır. Orta Karadeniz’in ilk ve tek kayak merkezidir. 1470 m. uzunluğundaki pist şimdilik 1 adet otel, kar motoru ve kayak takımları kiralama imkanı ile merkez hizmete açılmış bulunmaktadır.

Resim 2: Şahinkaya Kanyonu
2.Şahinkaya Kanyonu: Vezirköprü ilçesinde bulunan kanyon Altınkaya baraj gölünün iki yarısını birleştirir. Kızılırmak’ın turkuaz rengi sularının sarp kayalıkları arasında kendine yol bulduğu bu gizemli geçit olanca heybetiyle görenleri büyüler. Kanyon ve çevresi 2012 yılında ulusal turizm bölgesi ilan edilmiştir. Bozulmamış doğasıyla ziyaretçilerini beklemektedir.

Resim 3: Kızılırmak Deltasından bir fotoğraf
3.Kızılırmak Deltası: Türkiye'nin Karadeniz sahilindeki doğal özelliklerini koruyabilmiş en büyük ve en önemli sulak alanıdır. Samsun ilinde, Kızılırmak Nehri'nin denize döküldüğü yerde Bafra, Alaçam, 19 Mayıs ilçeleri sınırları içinde kalan kısmıdır. 140 tür kuşun ürediği deltada toplamda 318 kuş türü saptanmıştır.

Resim 4: Simenit Gölü
4.Simenit Gölleri: Terme’nin kuzeyinde denize yakın bir yerdedir. Terme Çayının yatağının değişmesi sonunda iç içe göller oluşmuştur. Oluşan bu gölün çevresi de bataklık alanlardır. Balıkçılık yapılmaktadır. Göller derin değildir. Bazı bölümlerinde sandalla gezilmektedir.

5.Kunduz Ormanları: Geyik Üretme İstasyonudur. Üreyen geyikler zaman zaman doğal ortama salınarak kendi doğal ortamlarında üremeleri sağlanmıştır. Avlanması yasaktır. Geyiklerin korunması için bekçi görevlendirilmiştir. Geyik üretme istasyonunu ziyaret eden herkes geyikleri yakından görebilmektedir.

Resim 5: Ayvacık Gölü'nden bir kare
6.Ayvacık Gölü: İşte saklı cennetimiz. Gezip görülmesi gereken bir yer. Göl manzarasına karşı oturup çayınızı demleyebileceğiniz mis gibi balığınızı etinizi yiyebileceğiniz çok sayıda tesis vardır. Yol kenarında biraz yürüdüğünüzde el değmemiş bir doğaya ne kadar yakın olduğunuzu görürsünüz.


7.Ladik Yaylası: Yolu asfalt ve stabilizedir. Yayla evleri mevcuttur. Suyunun soğukluğu, havasını temizliği ile ünlüdür. Hatta suyun soğukluğundan dolayı yenilenleri hemen erittiği ve iştahı açtığı da söylenilir. İlçenin içme suyu da buradan gelmektedir. Yaylada kar ve çim kayağı yaparak hoş vakitler geçirebilirsiniz.

8.Terme Çayı: Terme’nin en büyük akarsuyudur. Köylülerin tarlalarına hayat verir. Mısır ve Çeltik tarımına katkısı büyüktür. İlçeyi ikiye böler ve su ihtiyacını tek başına karşılar. Terme Çayı kıyısında efsanevi kadın savaşçı Amazonlar yaşamıştır.
Resim 6: İlçeyi ikiye bölen Terme Çayı'ndan bir kare

Ören Yerleri:
Resim 7: Asarkale Öreni

1.Bafra Asarkale: Yüksek bir kaya kütlesinde yer alan Asar Kale, Bafra ilçesinin 30 km güneybatısında, Kızılırmak Vadisi içerisinde ve Altınkaya Barajı yakınındadır. Hellenistik Çağ’a ait olup savunma (korunma) amacıyla yapılmıştır.
Resim 8: İkiztepe'den çıkarılan bir iskelet



2.İkiztepe Ören Yeri: Karadeniz’in hatta Türkiye’nin en çok buluntu veren höyüklerinden olan İkiztepe, Bafra’nın 7 km Kuzeybatısındaki İkiztepe Köyü yakınlarındadır. İkiztepe, aslında dört yükseltiden oluşmaktadır. Yüzey araştırmalarında Eski Tunç Çağı ile Erken Hitit dönemi yerleşimleri olduğu anlaşılmıştır. Kafkasya'dan Balkanlara kadar geniş bir alanda kültürel ve ticari ilişkiler kuran, arsenikli bakırdan silahlar ve dokuma kumaşlar üreten İkiztepeliler, 4 bin 500 yıl önce kafatası ameliyatı yapacak kadar da gelişkin tıp bilgisine sahiplerdi.

Resim 9: Tekkeköy Mağaraları
3.Tekkeköy Ören Yeri: 1941 yılında yapılan araştırmalarda burada çok sayıda prehistorik mağara, sığınak ve düz yerleşim keşfedilmiş, Paleolitik, Tunç Çağı ve Hititlere ait buluntular ele geçirilmiştir. Fındıcak ve Çınarlı derelerinin suladığı vadi boyunca yükselen kaya kitlelerinde büyüklü küçüklü oyuk ve mağaralar vardır. Burasının bir Frig Kalesi olduğu yapılan araştırmalar sonucunda anlaşılmıştır.





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder