17 Mayıs 2014 Cumartesi

SAMSUNSPOR

Samsunspor, 1. Lig'de mücadele eden Türk spor kulübüdür. Samsun kentini liglerde temsil eden kulüp 1927 yılında kurulmuş, 30 Haziran 1965'de profesyonel liglere adım atmıştır. Futbol takımı, resmî kuruluşunun ilk yıllarında iç saha maçlarını Şehir Stadı'nda oynamakta iken 23 Şubat 1975 tarihindeki Trabzonspor maçıyla beraber 19 Mayıs Stadyumu'na taşınmıştır ve halen bu stadyumda rakiplerini ağırlamaktadır.

Resim 1: Samsunspor Arması

Samsun ilinin en başarılı takımı olan Samsunspor, tarihinde 23 hafta boyunca Süper Lig'in zirvesinde yer almıştır ve Süper Lig'de en uzun süre lider kalan 7. takımdır. Bu başarısıyla da bu klasmanda Galatasaray, Fenerbahçe, Beşiktaş, Trabzonspor, Bursaspor ve Sivasspor'dan sonra en başarılı Türk takımıdır. Ayrıca Süper Lig tarihinde en fazla puan toplayan 10. takım ve 1. Lig'in en çok şampiyon olan takımıdır.

Samsun ilinin kulüpleri arasında bir rekabeti bulunmayan Samsunspor bir diğer Karadeniz ekibi olan Trabzonspor ile büyük çekişme içerisindedir. Ayrıca kulübün Karadeniz takımlarıyla oynadığı tüm maçlar Karadeniz derbisi olarak adlandırılmaktadır.

Altın Dönem

Resim 2:Tanju Çolak
1985-86 Türkiye 1. Futbol Ligi sezonu öncesinde Fahrettin Genç takımın başına getirilmiş, Zonguldakspor'dan da Muzaffer Badalıoğlu transfer edilmiştir. O sezon Tanju Çolak 33 gol ile gol krallığı yaşamış, ligi 3. sırada tamamlayan Samsunspor tarihindeki ilk gol kralını çıkarmıştır. Bir sonraki sezon ise kulüp, tarihinin en iyi sezonunu yaşamıştır. Tanju Çolak'ın 25 gol ile tekrar gol krallığı yaşadığı ligde 3. sırada yer alan takım Federasyon Kupası'nda ise yarı finale kadar yükselmiştir. Ertesi sezonsa lig sıralamasının 4. basamağında yer alınmış, Federasyon Kupası'nda da finale kadar gidilmiştir. Kupa finaline kadar Nevşehirspor, Uşakspor, Kocaelispor ve MKE Ankaragücü takımlarını elemiş fakat iki ayaklı final sonucunda Sakaryaspor'a boyun eğilmiştir.

Samsunspor, ilk defa 1987-88 sezonunda Balkan Kupası ile yurt dışı macerası yaşamıştır. Balkan Kupası'nda B grubunda yer alan takım Yunanistan'ın Iraklis takımına 21 Ekim 1987'de ilk maçta deplasmanda 4-3 yenilmiştir. İkinci maçta ise Bulgaristan'ın FK Sliven takımına Bulgaristan'da 7-0 kaybetmiştir. Samsun'daki maçta ise Samsunspor, Sliven’i 3-2 mağlup ederek gruptaki üçüncü maçını kazanmıştır. Gruptaki son maçında Iraklis'i Samsun’da 8 Ocak 1988 tarihinde 6-1 mağlup etmesine rağmen lider Sliven'in ardından ikinci olmuş ve gruptan çıkamamıştır.

Resim 3: 20 Ocaktaki kazadan bir kare
Özellikle 1980'li yılların bu ikinci yarısında altın dönemini yaşayan Samsunspor bu dönemde 2 Futbol Ligi'nde 6 defa şampiyon olup 1. Futbol Ligi'ne yükselmiştir. 
1985-1989 yılları arasındaki dönemde iki kez 1. Futbol Ligi 3.sü, bir kez lig 4.sü olan Samsunspor, 20 Ocak 1989'daki ölümcül kaza sonrasında büyük bir çöküntü dönemi yaşamıştır

O sezon ikinci yarı maçlarına çıkamamasına karşın TFF'nin sağladığı özel statü ile ligde bırakılan Samsunspor, sonraki 5 yıl içinde 1. Futbol Ligi ve 2. Futbol Ligi arasında mekik dokumuştur. Kulüp 1989-90 sezonu için ölçüsüz transferler yapmış ve kadro uyumu sağlanamayınca da küme düşmüştür. 
1990-91 sezonunda tekrar 1. Futbol Ligi’ne yükselse de ertesi sezon tekrar küme düşmüştür. Samsunspor, 1992-93 sezonunda şampiyonluk yaşayarak tekrar 1. Futbol Ligi'ne yükselmiş ve istikrarlı yıllar başlamıştır.

20 Ocak Faciası

Resim 4:20 Ocaktan sonra bir gazete manşeti
Samsunspor kafilesi, 20 Ocak 1989 tarihinde Malatyaspor ile oynayacağı Türkiye 1. Futbol Ligi müsabakasına giderken trajik bir trafik kazası yaşamıştır. Üç oyuncusunu, teknik direktörünü, şoförünü kaybetmiştir. Bu elim kazada hayatta kalan birçok oyuncu ve kafile üyesi de ciddi şekilde yaralanmış veya sakat kalmıştır.

Kazada teknik direktör Nuri Asan, futbolcular Muzaffer Badalıoğlu ve Mete Adanır ile otobüs şoförü Asım Özkan olay yerinde vefat etmiştir. 
Futbolcu Zoran Tomić ise Yugoslavya'da altı ay komada kaldıktan sonra vefat etmiştir. 

Malzemeci Halil Albayrak ve futbolcular Emin Kar ile Erol Dinler ise sakat kalarak malulen emekli olmuşlardır. Burhaneddin Beadini ise yaralanmış ve kendi isteğiyle futbolu bırakmıştır. 


Resim 5: 20 Ocağı anlatan bir fotoğraf
Yüksel Öğüten, Fatih Uraz, Şanver Göymen, Kasım Çıkla ve Uğur Terzi ise kazada yaralanmış fakat futbol hayatlarına devam etmişlerdir. 

Yine kazadan yaralı olarak kurtulup futbol hayatına devam eden Orhan Kılınç ise 1994 yılında bir başka trafik kazasında hayatını kaybetmiştir. Kulüp menajeri Yüksel Özan ise yine kazadan yaralı olarak kurtulanlardandır.



Son Yıllar
2005-06 sezonunda Süper Lig adını alan 1. Futbol Ligi'nde başarısız bir sezon geçiren kulüp ligi 17. tamamlamış ve 13 sezon sonra küme düşmüştür. Aynı sezon Türkiye Kupası'nda ise çeyrek finale kadar yükselmiş fakat Denizlispor'a elenerek kupaya veda etmiştir.

2006-2007 ve 2010-2011 sezonları arasında eskiden 2. Futbol Ligi adıyla düzenlenen 1. Lig'de mücadele eden takım 2010-2011 sezonunun tamamlanmasına iki hafta kala lig 2.si olarak Süper Lig'e çıkmayı garantilemiş ve Süper Lig hasretine son noktayı koymuştur. Ayrıca aynı sezon Samsunsporlu Simon Zenke ligde gol kralı olmuştur.

2011-12 sezonundaysa Süper Lig'de mücadele eden kulüp topladığı 36 puan ile ligi 16. sırada bitirerek tekrar 1. Lig'e düşmüştür. 2012-13 sezonunda ise küme düşmeme mücadelesine giren kulüp ligin bitimine iki hafta kala kümede kalmayı garantilemiş ve sonraki sezonda da 1. Lig'de mücadele etme hakkı kazanmıştır. 2013-2014 sezonunda ise Süper Lige çıkmak için Mersinspor ile finalde karşılaşmış ve maçı 2-0 kaybederek rakibine boyun eğmiştir.


Resim 6: Samsunspor taraftarı
Taraftar
Samsunspor taraftarlarının sosyo-ekonomik grafiği çıkartılmış, şiddete eğilimleri tespit edilmiştir. İşçi, memur ve esnaf ağırlıklı 707 taraftardan anket yoluyla edinilen bilgiler neticesinde taraftarların %43.3'ünün kendisini fanatik, %40.5'inin ılımlı, %14.6'sının ise saldırgan olarak nitelediği saptanmıştır. Sonuç olarak ise taraftarların şiddete meyilli oldukları tespit edilmiştir






Hiç yorum yok:

Yorum Gönder