18 Mayıs 2014 Pazar

YILDIZI PARLAYANLAR

Resim 2: Cemal Safi
1.Cemal Safi: 1938 yılında Samsun’da doğdu. İlk şiirlerini Orhan Gencebay besteledi. 1990 yılında, Rüyalarım Olmasa, 1991 yılında, Vurgun adlı bestelerin güftekarı olarak iki yıl art arda yılın şairi seçildi. 1990 yılında müzikli bir şiir kasedi çıkardı. 1993 yılına kadar yazdığı şiirleri, Vurgun adlı ilk kitabında yayınladı. İkinci şiir kitabı ise Sende Kalmış 'tır. Şairin bu güne kadar 40 tanesi Orhan Gencebay tarafından olmak üzere, 150 civarında şiiri bestelendi. Türk Dil Kurumu tarafından Türkçeyi en etkin ve güzel kullanan şair olarak ödüllendirildi. Eminescu madalyası başta olmak üzere defalarca Hürriyet'in Altın Kelebek, Milliyet'in Yılın En Sevilen Şarkıları birincilik ödülleri ile TRT'nin Yılın Şair'i gibi sayısız ödüle layık görüldü.


Resim 2: Ferhan Şensoy
2.Ferhan Şensoy: 1951 Çarşamba, Samsun doğumludur. Türk tiyatro, sinema ve televizyon oyuncusu; roman, deneme, günlük, tiyatro, televizyon dizisi ve film senaryoları yazarı ve Ortaoyuncular tiyatro topluluğunun kurucusudur. Günümüzde Türkiye'de yapılmakta olan stand-up tarzının esin kaynağı olan tek kişilik oyunu Ferhangi Şeyler en tanınmış oyunudur. Kel Hasan Efendi'den günümüze gelen Ortaoyuncuları Kavuğu'nu Münir Özkul'dan devralmıştır. Her oyundaki emeği geçenlere, zaman gözetmeksizin oyun gelirlerinden pay vererek malî olarak da Türk Tiyatrosu'nda kendine özgü bir yer edinmiştir.



Resim 3: Hikmet Karagöz


3.Hikmet Karagöz: 1946 Vezirköprü, Samsun doğumlu, ressam, tiyatro, sinema ve dizi oyuncusudur. 1962-1963 yıllarında Eminönü Halkevi'nde amatör olarak tiyatroya başlayan sanatçı, 1964'te Küçük Sahne Ulvi Uraz Tiyatrosu'nda profesyonel oldu. 1974 yılında Yaşar Ne Yaşar Ne Yaşamazla tv yapımlarında rol almaya başladı. Sinemaya geçişi "Faize Hücum" filmiyle 1982'de oldu. Bizimkiler dizisindeki abbas rolüyle geniş kitlelerce tanındı. 1986'dan bu yana ağırlıklı suluboya olmak üzere resim yapıyor. Profesyonel olarak resim yapıyor ve sergiler açıyor.


Resim 4: Levent Kırca
4.Zeki Levent Kırca: 28 Eylül 1948 Samsun doğumlu Türk komedyen, tiyatro sinema oyuncusudur. Aydınlık Gazetesi yazarı ve İşçi Partisi'nin Merkez Yürütme Kurulu üyesidir. İlk kez 1964'te Ankara Devlet Tiyatrosu'nda sahneye çıktı. Ankara Birlik Tiyatrosu ve Halk Oyuncuları'nda çalıştı. 1998 yılında Kültür Bakanlığınca verilen Devlet Sanatçısı unvanını aldı. Saint Petersburg Bal Mumu Heykelleri Müzesi'nde heykeli olan nadir Türk sanatçılardandır.

Resim 5: Mehmet Aslantuğ
5.Mehmet Aslantuğ: Samsun ili Çarşamba ilçesinin Dikbıyık mahallesinde dünyaya gelen Aslantuğ anne tarafından Ubıh, baba tarafından Abzah olan Çerkes kökenli çiftçi bir ailenin 5. ve son çocuğu olarak doğdu. İlk, orta ve lise eğitimini ise Terme ilçesinde tamamladı. 1978 yılında işletme fakültesine kaydını yaptırdı ancak öğrencilik yıllarında, Deneme Sahnelerinde başlayan oyunculuğunu, 1985 yılında, İktisadi İdari Bilimler Fakültesi İşletme eğitimini bırakarak profesyonelleştirdi. 1993 yılında Detay Film'i kurdu. Arzum Onan'la evli ve Can adında bir oğlu var.

Resim 6: Mehmet Özdilek
6.Mehmet Özdilek: Ladikspor'da amatör olarak oynarken 2. ligde mücadele eden Kahramanmaraş Spor Kulübü'ne transfer oldu. Çok başarılı bir sezon geçirerek takımının 1. lige çıkmasında büyük pay sahibi oldu. Oyun stili ile dönemin Belçikalı yıldız futbolcu Enzo Scifo'ya benzemesi nedeniyle kendisine bu futbolcunun adı antrenörü tarafından lakap olarak takıldı ve futbol hayatı boyunca Şifo Mehmet olarak anıldı. Daha sonra Beşiktaş’a transfer oldu ve futbolu burada bıraktı.

Resim 7: Mustafa Dağıstanlı
7.Mustafa Dağıstanlı: Türk milli güreşçi 11 Nisan 1931 yılında Samsun’un Çarşamba İlçesine bağlı Söğütpınar köyünde dünyaya geldi. Güreş yaşamına 18 yaşındayken başladı. 1958 yılında milli takıma kabul edildi. Üç defa Dünya Şampiyonasını kazandı. İki altın madalyasını da Olimpiyat Oyunlarında elde etti.

Resim 8: N. Çehre
8.Hilal Nebahat Çehre: 15 Mart 1944 Samsun Türk oyuncu, şarkıcı ve modeldir. 15 yaşındayken "Türkiye güzeli" seçilmiştir. Fotomodellik ve mankenlik yaparken gelen teklifler üzerine 1961'de Yaban Gülüm filmi ile ilk sinema deneyimini yaşadı. 1964 yılında Yılmaz Güney'le tanışarak Kamalı Zeybek filmde rol aldı ve Çehre, 30 Ocak 1967 tarihinde Yılmaz Güney'le evlenmiş, kendi deyimiyle "Ülke meselelerinden yaşama bakışına kadar her türlü konuda bakış açısı kazanmasında Yılmaz Güney’in katkısı oldu” diyerek Güney'in deneyimlerinden çok şey öğrendiğini belirtmiştir.

Resim 9: Orhan Gencebay
9.Orhan Gencebay: Gerçek adıyla Orhan Kencebay 4 Ağustos 1944 Samsun doğumlu, Türk besteci, ses sanatçısı, şair, enstrümanist, aranjör, müzik yapımcısı, müzik direktörü ve aktördür. Arabesk müzik olarak adlandırılan, fakat kendisinin bu terimi "yanlıştır ve eksiktir" gerekçesiyle reddedip Serbest Türk müziği, özgür Türk müziği, serbest çalışmalar ve Gencebay müziği gibi kavramlarla adlandırdığı, 1960'larda yayılan Türk müziği tarzının yaratıcı ve öncülerindendir. Gencebay, Türkiye Cumhuriyeti Devlet Sanatçısıdır.

Resim 10: Tanju Çolak

10.Tanju Çolak: 10 Kasım 1963 Samsun doğumlu, Santrafor mevkinde görev almış Türk eski milli futbolcudur. Süper Lig'de 240 golle en çok gol atan 2. futbolcudur.

Resim 11: Yaşar Doğu
11.Yaşar Doğu: (1913 Kavak - 8 Ocak 1961 Ankara). Hem serbest hem de grekoromen stilde güreşen, Çerkez kökenli Türk güreşçidir. Yaşar Doğu, I. Dünya Savaşı sırasında babasının ölmesi üzerine annesinin köyü olan Emirli'ye yerleşti. Bu köyde çok küçük yaşta güreşe başladı. Daha 15 yaşında iken yörenin en ünlü pehlivanları arasına girdi.  Avrupa, dünya ve olimpiyat şampiyonlukları vardır.


12.Yıldıray Çınar: (d. 1940 Samsun-ö. 29 Mayıs 2007 Atakum,
Resim 12: Yıldıray Çınar
Samsun). 1960-1980'li yılların ünlü Türk halk müziği sanatçısıdır. Özellikle Çarşamba'yı Sel Aldı türküsü ile tanınır. 1962'de TRT Ankara Radyosu'nun açtığı sınavı kazandı. Yurt çapında tanınmasıyla birlikte radyo programları, yurtdışı turneleri, plak ve film çalışmalarını bir arada devam ettirdi. 1969'da Kıbrıs'a giderek Türk askerine, türküleriyle moral verdi. Çarşambayı Sel Aldı, Sarmaşık Bülbülleri, Aman Dünya Ne Dar İmiş ve Şen Ola Düğün en çok bilinen türküleri olan Çınar, 12 altın plak ödülü sahibi oldu.
Çınar, sinemaya 1965 yılında Aman Dünya Ne Dar İmiş filmiyle başladı. 1980'lerin sonuna kadar devam ettirdiği sinema kariyerinde 40'a yakın filmde rol aldı.


Resim 13: Sadi C. Cengiz
13.Sadi Celil Cengiz: 1983 yılında Samsun'a bağlı Çarşamba ilçesinde dünyaya geldi. Ordu Fen Lisesi'nde iki sene okuduktan sonra son sınıfını okuduğu Çarşamba Lisesi'nden mezun olmuştur. Daha sonra İstanbul Üniversitesi İşletme Fakültesi'ni bitirdi. 2007-2008 yıllarında personel asteğmen olarak askerliğini tamamladı. Bir süre gümrük memurluğu yapmıştır. Çarşambaspor'un eski teknik direktörü Cemil Cengiz'in oğludur. İşler Güçler dizisiyle ilk başrolünü oynamıştır. Sadi Celil Cengiz 60′a yakın kısa filmde rol aldı.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder