Anadolu
gerçeği. Anadolu’ya bakın. İnsanın beslenmesi için Anadolu’daki olanaklara,
malzemeye bakın ve neler ortaya çıkabilir, neler yapılabilir onu düşünün.
İnsanlığın
varolduğu günden beri temel besin kaynakları nelerdir? Tabi öncelikle avcılık dönemi
geliyor ve bu dönemde elimizde et var. Daha sonra insanlar toplayıcılığa geçti,
topladılar, bunları aşıladılar. Topladıklarını terbiye ettiler ve tahıl
ürünlerini elde ettiler.
![]() |
Resim 1: Keşkek yapan bir kadın |
Şimdi
elimizde tahıl ürünü de var. Ee o zaman hadi gelin KEŞKEK yapalım.
Buğday
biçilir, biçilen buğday alınıp harmanlanır ve büyük akarsularda yıkanır. Büyük
beyaz örtülerin üzerine serip kuruturuz ve buğday keşkek yapmak için hazırdır.
[Keşkek
nasıl yapılır? Ayıklanmış ve yıkanmış buğdayı tencerede kaynatın. İyice
kaynayan ve ortalarından ayrılan buğdayları bir süzgeç içine alarak suyunu
süzün ve buğdayları ezin. Ayrı tencerede kaynayan etleri ya da tavuğu çıkararak
lif lif olacak şekilde parçalayın. Büyük bir tencerenin içine kaynayan ve
ezilen buğdaylar koyarak üzerine et suyu ilave edip karıştırın. Yeteri kadar su
koyduktan sonra lif lif hazırlanan etleri buğdayın içine ilave edip karıştırın.
Tahta kepçe ile karıştırılan keşkeği karıştırırken ezmeye devam edin. İyice
sakız gibi oluncaya kadar karıştırarak pişirin. Servis tabağına alınan keşkeğin
üzerine tereyağı ile kavrulan kırmızı biberli sosu gezdirerek sıcak servis
yapın. Afiyet olsun…]
Keşkek;
bir Yörük, Türkmen yemeğidir. Türk sofra kültüründe padişah sofrasının, özel
günlerin, düğünlerin olmazsa olmaz yemeğidir. Türk inanç kültüründe de ziyaret
yerlerinde bir hayır yemeği olarak mutlaka dağıtılan özel yemek olarak yerini
almıştır. Ülkemizde belli farklılıklarla da olsa yaşatılmaya
devam etmektedir. Ayrıca Evliya Çelebi’nin Seyahatname’sinden günümüze kalmış
tek yemek keşkektir.
![]() |
Resim 2: Düğün keşkeği |
Bu
yemek profesyonel anlamda şeflerin, aşçıların varlığıyla değil, köyün içinde
yemekten anlayan ve düğünlerde yemek yapan yaşlı ve onların el uzattıkları
kadınların bir araya gelmesiyle yapılır ve etkinliğini sürdürür. Bu yemek
hazırlanırken bir araya gelen kadınlarımız ortak bir emek akıtırlar. Büyük kazanlarda
keşkeği dövme işi (pişerken sürekli karıştırılması) çok güç gerektiren bir iştir.
Tek başınıza yaptığınızda çok çabuk yorulursunuz ama paylaşımlı olduğunda bu iş
daha kolay olur. Hele kadınlar kazanların başındayken birbirlerine mani
söylemeleri, birbiriyle atışma yapmaları ortamın daha eğlenceli daha renkli
olmasını sağlamaktadır.
Eğer
yapılan keşkek tüketilmemişse evlerine götürmek isteyenler yanlarında
getirdikleri kaplara keşkek doldurularak alırlar. Ayrıca yiyemeyenlere, davete
gelemeyenlere de o gün içinde evlerine keşkek gönderilir. Çünkü bizim mahallede
herkes o gün pişen keşkekten yemelidir.
![]() |
Resim 3: Servise hazır bir keşkek tabağı |
Keşkek, bilen ve yiyen bir kişi için özlemdir. Anadolu’nun
kültürel bir mirasıdır. Tatmayan ve bilmeyenlerin bu lezzete ulaşmasını
sağlamakta yarar var.
Keşkek Anadolu’nun yüzyıllardır getirdiği bir lezzet bir
gelenekse bize düşen görev bu lezzeti yüzyıllar sonrasına taşımaktır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder